maandag 25 juni 2018

Whatsappen

De communicatie met een land als Eritrea gaat heel moeizaam.

De telefoon heeft òf geen verbinding, òf wel, maar slecht, òf de verbinding valt tijdens het gesprek weg. Vanuit Eritrea naar Nederland bellen is bijzonder duur. Andersom valt het -met een telefoonkaart- best mee.

Mailen gaat iets beter. Maar vaak gaan ook daar, door stroomuitval, dingen verkeerd. Je krijgt geen mail binnen en dan opeens alles van een paar dagen tegelijk. Of de stroom valt uit als jij net je mails wilt versturen. Grote bestanden, zoals foto's kunnen eigenlijk niet per mail verstuurd worden.


Post gaat van ons land naar Eritrea redelijk goed en duurt ook niet zo lang. Vanuit Eritrea doet de post er lang over om ons te bereiken. De mensen in Eritrea kiezen dan ook altijd voor het meegeven van brieven en pakjes aan landgenoten die naar Nederland gaan.

In de beginperiode van samenwerking met de zusters ontvingen wij dankbrieven en foto's op die manier. Dan belde plotseling een Eritrese vriendin uit Nederland op en zei: ik heb een pakje voor je. Vaak had ze dat via-via-via gekregen vanuit haar vaderland. Later was de route nog hetzelfde, maar kregen wij in plaats van afgedrukte foto's een CD met digitale foto's.


Maar de zusters in Eritrea zijn met hun tijd meegegaan, ze hebben nu allemaal een smartphone. Vaak zien wij de oudere zusters nog worstelen met hun telefoon en geven wij een lesje digitale media. Nu krijgen wij berichten -en met name ook foto's van de materialen die wij stuurden- via WhatsApp binnen. Inmiddels is het zelfs zo dat een aantal zusters gezellige gesprekjes houden en ons YouTube filmpjes doorsturen, meestal ter vermaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten